niedziela, 8 listopada 2020

Gęsina na św. Marcina (7)

Cześć =) Z okazji zbliżającego się podwójnego święta, czyli święta odzyskania niepodległości oraz święta gęsiny, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na gęś, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która jest ambasadorem polskiej gęsiny.
Gęś najlepsza jest jesienią, stąd hasło "gęsina na świętego Marcina", czyli na 11 listopada.
Gęś gości na tradycyjnych, polskich stołach od listopada, miesiąca w którym się urodziłem, aż do Bożego Narodzenia.
Zachęcam wszystkich do regularnego jedzenia gęsiny, ponieważ naprawdę warto!

Pieczone udka z gęsi:










Pieczona pierś z gęsi:






















Wędzona pierś z gęsi:


Półgęsek:





Wątróbki z gęsi:




Barszcz na gęsinie z kołdunami:



Rosół z gęsi:


Gęś w grochu z kapustą:


Pasta z gęsich wątróbek:


Pierogi z gęsiną:



Smacznego =)

1 komentarz:

  1. Niesamowite....tyle pysznych dań z wykorzystaniem gęsiny. Przyznam, że jeszcze w swojej kuchni nie podjęłam się tematu gęsi. Z kaczki zdarzyło mi się coś zrobić, ale z gęsi...tu zostało podanych tyle fajnych przepisów, że nie wiadomo od którego najlepiej zacząć. Wszystko wygląda bardzo smacznie i myślę, że wiele z nich przypadnie do gustu pozostałym domownikom. Gęsina łączy się z wieloma smakami, także jest w stanie zaspokoić gusta kulinarne wielu smakoszy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...