niedziela, 27 września 2020

Spaghetti bolognese (7)

 Cześć =) Dziś zapraszam na podróż do Włoch. W szybkiej i uproszczonej wersji, czyli spaghetti z pomidorowo-mięsnym sosem o charakterze włoskiego sosu bolońskiego, którego wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż ugotowanie makaronu. Warzywa i dodatek ziół zapewniają miłe doznania smakowe oraz dawkę zdrowia dla organizmu. Wołowina i ser uczynią sos bogatym w białko, żelazo i wapń.
To wszystko, w połączeniu z makaronem, da nam pożywny i dobrze zbilansowany posiłek.
Jedząc tak przygotowane spaghetti poczujemy się, jakbyśmy byli we Włoszech. 
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania spaghetti bolognese w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą:
- makaron spaghetti
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 duży ząbek czosnku rozdrobniony w prasce
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 400 g mielonej wołowiny
- 7-8 pomidorów, obranych i drobno pokrojonych
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji
- kilka łyżek świeżego startego sera

Sposób wykonania:
1) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz cebulę, szkląc je chwilę, aż zapachną. 
3) Dodajemy mieloną wołowinę i rozbijamy ją na patelni na dość drobne grudki, przyprawiamy i podsmażamy kilka minut mieszając. Jeżeli mamy suszone zioła, dodajemy je na początku do mięsa, a jeśli świeże, to na minutę-dwie przed końcem gotowania sosu.
4) Gdy mięso jest lekko przyrumienione, dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze kilka minut do odparowania nadmiaru cieczy z patelni. Dodajemy koncentrat.
5) Ugotowany makaron wykładamy do głębokiego talerza, a na wierzch dodajemy sos z patelni. Posypujemy startym serem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii lub pietruszki.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...