czwartek, 25 czerwca 2020

Szparagi pieczone w boczku

Cześć =) Dziś zapraszam na chrupiące zielone szparagi zapiekane w plastrach boczku, które są doskonałym pomysłem jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania szparagów w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- zielone szparagi
- plastry boczku
- sól, pieprz
- opcjonalnie inne ulubione przyprawy, np. papryka (jak w tym przypadku)
- oliwa/olej

Sposób wykonania:
1) Szparagi płuczemy, odcinamy dolne końcówki i blanszujemy (w tym przypadku wkładamy na 2 minuty do wrzącej wody i na 2 minuty do zimnej).
2) Następnie szparagi zawijamy w plastry boczku, przyprawiamy i smarujemy tłuszczem.
3) Szparagi pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200-220 stopni C.


Smacznego =)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...