poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Karkówka pieczona

Cześć =) Pieczona karkówka, podana z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym, to jedna z moich ulubionych potraw. Uwielbiam to połączenie, ponieważ bardzo mi ono smakuje.
Danie to jem bardzo często. Mam do niego duży sentyment - kojarzy mi się z dzieciństwem
Zachęcam do samodzielnego przygotowania tej potrawy, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (dla 2 osób):
- 2 plastry karkówki (ok. 400g)
- sól, pieprz
- ostra papryka
- oliwa/olej

Sposób wykonania:
1) Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
3) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie podsmażamy plastry karkówki z obu stron, po czym przekładamy do lekko podlanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
4) Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 1,5 godziny, obracając mięso od czasu do czasu i w miarę potrzeby podlewając wodą.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...