czwartek, 8 lutego 2018

Pizza pionierska

Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.
Pizza, którą dziś przedstawiam, to jedna z moich pionierskich wersji, którą wykonałem trzynaście lat temu, z okazji Walentynek.Mam do niej duży sentyment, ponieważ były to początki mojego gotowania.
Pizza ta jest także jedną z moich ulubionych pod względem smakowym. Jako dodatki wykorzystane zostały: szynka, papryka, pieczarki, cebula, ser.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pizzy w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania drożdży
- tarty ser żółty lub mozarella
- szynka
- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
- pieczarki
- papryka
- cebula
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- oliwa
- łyżeczka cukru

Sposób wykonania:
1) Do miski wsypujemy mąkę.
2) Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i mieszamy.
3) Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy, a następnie drożdże z woda i stopniowo mieszamy.
4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy mąki i dalej wyrabiamy).

5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby urosło.
6) Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy składniki na pizze: szynka, papryka, cebula, pieczarki, tarty ser.


7) Następnie urabiamy ciasto, rozprowadzamy je na blasze i smarujemy je sosem pomidorowym (opcjonalnie).


8) Posypujemy składnikami i przyprawami.


9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C., po czym wkładamy do niego naszą pizzę.
10) Pieczemy ją 25 minut, z zastrzeżeniem, ze po 15 minutach posypujemy całość tartym serem.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...