poniedziałek, 22 stycznia 2018

Udka z kurczaka pieczone na stojąco

Cześć =) Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia.
Dziś zapraszam na udka z kurczaka upieczone dla odmiany w nieco inny sposób, czyli na stojąco.
Tak podany kurczak będzie zarówno wspaniałą ozdobą gościnnego stołu, jak i może stanowić fantastyczną przekąskę.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania udek kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- kilka podudzi z kurczaka
- olej/oliwa
- przyprawa: 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób wykonania:
1) Spód udek kroimy prosto tak, aby można je było postawić w pionie. Górną część kości oraz ścięgna ucinamy, a następnie oczyszczamy ją ze skóry.
2) Kurczaki przyprawiamy i obtaczamy w tłuszczu.
3) Ustawiamy na blasze pokrytą posmarowaną tłuszczem folią aluminiową.
4) Udka pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni C.
5) Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Inspiracja do takiego wykonania kurczaka wraz z filmem jak to zrobić znajduje się tutaj.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...