środa, 8 listopada 2017

Duszony filet z piersi kurczaka

Cześć =) Duszony filet z piersi kurczaka, to potrawa, która na polskich stołach gości bardzo często. Powody takiego stanu rzeczy są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, po prostu spożywamy dużo drobiu (kurczaków), który obok wieprzowiny, jest najczęściej jedzonym w Polsce mięsem. Po drugie filet z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko.
Duszony filet z piersi kurczaka, przedstawiony poniżej, podałem z duszonymi grzybami oraz ziemniakami i brukselką, ugotowanymi na parze.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania filetów z piersi kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- pojedyncze filety z piersi kurczaka (w zależności od ilości osób)
- oliwa
- sól, pieprz
- ostra papryka
- suszone grzyby (garść)

Sposób wykonania:
1) Filety z piersi kurczaka tniemy wzdłuż na cieńsze plastry, myjemy, osuszamy, przyprawiamy i lekko nacieramy oliwą.
2) Podsmażamy z obu stron, następnie dodajmy grzyby i podlewamy lekko wodą.
3) Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.


Smacznego =)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...