niedziela, 30 lipca 2017

Ogórki małosolne

Cześć =) Ogórki małosolne to tradycyjnie nieodłączna część lata i wakacji, a także wspomnień z dzieciństwa, gdy u każdej babci, mamy, cioci czekał na nas w kuchni wielki słój magicznie pachnących i orzeźwiających w letnie upały ogórków =)
Dziś Kasztanowa Kuchnia proponuje przepis na ogórki "na raz", których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut czasu i jeden słoik. Ważne jest, by ogórki były jak najbardziej swojskiego pochodzenia, dość małe i nie pękate w kształcie. Nuta smakowa, to głównie czosnek i koper, aczkolwiek według własnych upodobań można dodać odrobinę chrzanu, gorczycy, ziela angielskiego, listek laurowy.




Potrzebne będą (na słój pojemności 1,5 litra):
- 6-8 małych ogórków
- 2 łyżki soli
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 grubszych łodyżek zwykłego koperku lub 1 łodyga kopru ogrodowego
- opcjonalnie 1-2 łyżki (łącznie) dodatkowych przypraw, jak korzeń chrzanu, gorczyca, ziele angielski, liść laurowy lub gotowa mieszanka przypraw do ogórków kiszonych
- woda

Sposób wykonania:
1) Ogórki myjemy i odcinamy końcówki z obu stron (aby szybciej się kisiły).
2) Na dno słoika wsypujemy sól i zalewamy niewielką ilością gorącej wody (ok. pół szklanki).
3) Gdy woda nieco przestygnie i sól się rozpuści, wkładamy do słoika ogórki ustawiając je w pionie i mniejsze w poziomie na górną warstwę.
4) Dodajemy czosnek, przyprawy, zalewamy chłodną wodą aby przykryła ogórki i na górę, na dopchanie ogórków w słoju, wkładamy okręcone w dłoni łodygi kopru.


5) Przykrywamy lekko nie zakręcając słoika i odstawiamy w ciemny kąt. Ponoć w ciemnym lepiej się kisi.
6) Po trzech dniach ogórki są w pół ukiszone, takie, że już można jeść, jeśli lubimy ogórki mało dojrzałe. Po 5-6 dniach są całkiem ukiszone, jak na ostatnim zdjęciu.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...