piątek, 28 lipca 2017

Kurczak po portugalsku (3)

Cześć =) Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie. Suma tych rzeczy daje niesamowity aromat i doznania smakowe.
Kurczak po portugalsku w tym wykonaniu, to gratka dla miłośników potraw trochę ostrzejszych, ponieważ oparta jest ona na ostrej papryce oraz chili, których smak łagodzą nam pomidory. Idealnie w całość wkomponowuje się curry.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka po portugalsku, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (2-3 porcje)
- 3 piersi kurczaka
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- papryczka chili
- ostra papryka
- curry
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- sos piri piri (w tej wersji nie ma sosu piri piri)
- ryż

Sposób wykonania:
1) Piersi kurczaka kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni podlanej oliwą.
2) Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę. 
3) Cebulę, czosnek i papryczkę chili siekamy w drobne kawałki.
4) Rondel podlewamy oliwą, podgrzewamy, a następnie dodajemy cebulę, czosnek, papryczkę chili i pomidory. 
5) Podsmażamy, po czym dodajemy po płaskiej łyżeczce: curry, ostrej papryki i pieprzu.
6) Kiedy sos zgęstnieje - do całości dodajemy pokrojonego kurczaka i dusimy ok. 15 minut.
7) Ryż gotujemy osobno.

Smacznego =)

1 komentarz:

  1. Wygląda tak zwyczajnie, ale w sumie jeszcze nigdy nie próbowałam tego przepisu, chętnie sprawdzę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...