środa, 29 marca 2017

Kotlety gryczane - hreczniaki

Cześć =) Hreczniaki to kotlety lub klopsy z kaszy gryczanej, zazwyczaj z dodatkiem twarogu, a czasem też mielonego mięsa. Pochodzą z kuchni kresowej, szczególnie regionu lubelszczyzny.
Świetnie smakują z orzeźwiającym sosem jogurtowym lub maślankowym, a także z sosami na ciepło, np. grzybowym, pomidorowym, gulaszowym =)


Potrzebne będą (na 7-8 kotlecików, czyli 2-3 porcje)
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy
- pół szklanki twarogu, najlepiej tłustego
- 1jajko
- 2-3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub cebuli
- 2-3 łyżki świeżego majeranku lub lebiodki (oregano)
- 2-3 rozdrobnione ząbki czosnku
- pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny
- oliwa do posmarowania kotletów z obu stron przed pieczeniem

Sposób wykonania:
1) Mieszamy składniki masy kotletowej z przyprawami w misce. Masa powinna być kleista i łatwa w formowaniu kotletów. Jeśli jest zbyt mokra, można w celu zagęszczenia dodać trochę otrąb lub bułki tartej. Jeśli zaś jest zbyt sucha, można dodać nieco oliwy lub śmietany lub mleka. Również jeśli użyliśmy chudego twarogu, warto dać do środka trochę tłuszczu, np. oliwy.
2) Formujemy kotlety w podobny sposób jak tradycyjne kotlety mielone.
3) Przed położeniem kotletów na blasze do pieczenia, smarujemy je z obu stron oliwą, aby ładnie przyrumieniły się i nie wysuszyły.
4) Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
5) Podajemy np. z sosem jogurtowym (jogurt, odrobina majonezu, czosnek, koperek, sól i pieprz do smaku) i dowolnymi surówkami lub gotowanymi warzywami.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...