wtorek, 21 lutego 2017

Pieczone udka z gęsi (5)

Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które upiekłem z okazji moich urodzin.
Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.
Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzinnych Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od ponad dwóch lat uznane są jako odrębna rasa. Natomiast handlowa, towarowa gęś, wywodząca się gęsi kołudzkiej - nazywana jest gęsią owsianą.
Udka z gęsi podane zostały z ziemniakami pieczonymi w ziołach i marchewką z groszkiem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z gęsi, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- udka z gęsi (udka z gęsi są bardzo duże, średnio 2 razy większe od udek z kurczaka)
- sól
- pieprz
- majeranek

Sposób wykonania:
1) Udka z gęsi nacinamy od strony skóry w 2-3 miejscach, oczyszczamy końcówkę kości (odcinamy skórę i ścięgna),  przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odkładamy na noc do lodówki.
2) Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki wody, wkładamy do niego udka z gęsi skórą do dołu, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
3) Udka z gęsi pieczemy pod przykryciem 3 godziny, z takim zastrzeżeniem, że pierwszą godzinę pieczemy skórą do dołu, drugą godzinę skórą do góry, a ostatnią godzinę skórą do góry, ale bez przykrycia tak, aby skóra stała się bardziej chrupka i wypieczona.
4) Mniej więcej co 20 minut podlewamy udka tłuszczem, który wytapia się podczas ich pieczenia.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...