wtorek, 31 stycznia 2017

Ziemniaki pieczone z cebulą i boczkiem (2)

Cześć =) Ziemniaki zapiekane z cebulą i boczkiem mogą stanowić smakowitą przekąskę lub samoistny posiłek.
Bardzo dobrze sprawdzają się w towarzystwie orzeźwiających w smaku surówek lub sałatek,
w których skład wchodzą kiszone lub marynowane warzywa.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania ziemniaków w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- ziemniaki
- cebula pokrojona w cienkie plastry
- wędzony boczek pokrojony w cienki plastry
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
1) Ziemniaki myjemy do czystości, ale nie obieramy. Kroimy w plastry o grubości 1,5-2cm lub jeśli ziemniaki są mniejsze, to przekrawamy na połówki i ścinamy lekko na dole tak, aby połówka mogła stabilnie stać.
2) Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, posypujemy solą, pieprzem i ziołami, lekko skrapiamy oliwą i mieszamy dokładnie, aby wszystkie ziemniaki były jednolicie przyprawione.
3) Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
4) Na blachę do pieczenia kładziemy papier pergaminowy lub folię aluminiową, a następnie układamy kawałki ziemniaków.
5) Na każdy kawałek ziemniaka kładziemy plasterek cebuli i boczek. Na końcu możemy przytwierdzić to wykałaczką. Spięcie wykałaczką zapobiega zsuwaniu topiącego się boczku z ziemniaków.


6) Pieczemy ok 30 minut lub nieco dłużej, sprawdzając czy ziemniaki są już miękkie.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...