wtorek, 10 stycznia 2017

Kokosowe curry z warzywami i dorszem

Cześć =) Potrawka curry na bazie mleka kokosowego nawiązuje do klimatu kuchni tajskiej oraz południowo indyjskiej. Można traktować ją jako rzadszy sos, lub gęstszą zupę, a ilość i rodzaj ryżu, z którym zostanie podana, to kwestia indywidualnych preferencji. Choć warto zaznaczyć, że ryż basmati lub jaśminowy najlepiej sprawdzi się w tej roli.
Bardzo wyrazista smakowo dzięki sporej ilości czosnku, dobrze komponuje się ze smakiem delikatnej ryby, jak np. dorsz =)


Potrzebne będą:
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia (można zastąpić kabaczkiem, dodatkową papryką lub pomidorem)
- 1 pomidor
- ok. 750g filetów z dorsza
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (lub przyprawa curry w proszku, lub ostra papryka)
- 1 pęczek kolendry (albo drobnego szczypiorku lub bazylii)
- sok z połowy limonki, ew. cytryny
- 2-3 łyżki sosu rybnego, ew. sojowego (można zastąpić solą)
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma; opcjonalnie papryka, curry w proszku

1) Warzywa kroimy dość drobno, a rybę w większą kostkę "na jeden kęs". Rybę posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy w misce na kilka minut.
2) Na przykrywanej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i po 2-3 szczypty imbiru, kurkumy i pieprzu. Gdy zacznie się szklić, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut.
3) Dodajemy paprykę i cukinię, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut.
4) Dodajemy rybę na warzywa, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut (ryba ugotuje się w parze z duszenia).
5) Dodajemy mleko kokosowe wymieszane z pastą curry oraz pokrojonego pomidora i dusimy kolejne 5 minut.
6) Dodajemy sos rybny, sok z limonki, dokładnie mieszamy i sprawdzamy smak. W razie potrzeby można dodać więcej soli, pieprzu lub ostrej papryki.
7) Na końcu wrzucamy drobno posiekaną kolendrę, mieszamy i zostawiamy na wyłączonym gazie kilka minut, w celu połączenia się smaków.
8) Podajemy jako gulasz lub gęstą zupę, z osobno ugotowanym ryżem, kalafiorem. Jako dodatek dobrze pasuje surówka z ogórka i rzodkiewki.


Smacznego =)
Agnieszka

10 komentarzy:

  1. Podoba mi się!
    Curry rybne sa super!
    Zapamiętuję...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za ten przepis Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb ale w takiej curry wersji nie jadlam nigdy Mysle ze wykonam to danie w najbizszych dniach Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Delikatny dorsz bardzo dobrze pasuje do takiego pikantnego sosu.
      A.

      Usuń
  3. To są najlepsze przepisy! Osobiście dodaję curry czy kurkumę do wszelkich mięs czy ryżów. Dania smakują wyśmienicie, mają orientalną nutę i są akceptowane przez najmłodszych. O właściwościach zdrowotnych tych przypraw mówi się coraz więcej, więc wydaje mi się, że warto stosować curry i kurkumę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, te przyprawy, jak zreszta wiekszosc naturalnych przypraw, maja wspaniale wlasciwosci zdrowotne. A kurkuma szczegolnie i mozna ja dodawac do wielu dan, bo nie ma jakiegos konkretnego smaku, ktrory moglby gdzies nie pasowac :)

      Usuń
  4. Wygląda super :) Chociaż ostatnio u mnie w mieście trudno o dorsza, ale postaram się wyjść na łowy, żeby wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia na lowach :) W sumie, to nie musi koniecznie byc dorsz, jakakolwiek inna biala ryba, nawet mrozona spelni zadanie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...