niedziela, 22 stycznia 2017

Kiełbaski zapiekane z cebulą i papryką

Cześć =) Zapiekane w piekarniku kiełbaski, dobrze przyrumienione w wysokiej temperaturze, są prawie jak z grilla =)
W tej wersji została użyta kiełbasa dość wąska, niemal jak kabanosy, ale równie dobrze może być dowolny rodzaj, czy gatunek, kiełbasy podwędzanej, lecz nie suchej. Jako dodatek do tego dania dobrze pasują ziemniaki, kalafior, kapusta, jak również dowolne surówki =)


Potrzebne będą:
- ok. 450-500g podwędzanej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1-2 papryki dowolnego koloru
- sól, pieprz, majeranek, czosnek
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
1) Cebulę i paprykę kroimy w paski, wkładamy do naczynia żaroodpornego, lekko posypujemy solą i pieprzem i lekko skrapiamy oliwą.
2) Kiełbasę kroimy z ukosa w kilkucentymetrowe kawałki, wykładamy na warzywa i obficie posypujemy majerankiem oraz (wg. uznania) sproszkowanym czosnkiem.


3) Zapiekamy w temperaturze 200 stopni C ok. 30 minut, aż kiełbaski zaczną się rumienić.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...