piątek, 6 stycznia 2017

Fasolka z grzybami

Cześć =) Fasolkę z grzybami można wykorzystać jako dodatek warzywny do dań mięsnych, a jeśli mamy ochotę na coś lżejszego, to nawet jako samodzielny posiłek. Do potrawy nadają się dowolne grzyby, jak np. kurki (będą najlepsze), boczniaki, lub nawet zwykłe pieczarki. W tej wersji użyta została mieszanka pieczarek i boczniaków =)


Potrzebne będą:
- 500g fasolki, najlepiej mieszanej żółtej i zielonej
- 300g dowolnych grzybów
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- tarty ser, najlepiej owczy, do posypania

Sposób wykonania:
1) Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut lub nieco mniej, musi być jeszcze nieco niedogotowana.
2) Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby wraz z czosnkiem, aż będą miękkie.
3) Sól i pieprz dodajemy do grzybów i mieszamy.
4) Wykładamy na grzyby na patelni odcedzoną fasolkę, przykrywamy i dusimy wszystko razem na najmniejszym gazie 2-3 minuty, w celu połączenia się smaków.
5) Wykładamy fasolkę na półmisek lub talerze, a na wierzch resztę grzybów z patelni. Można posypać tartym serem.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...