poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kiełbasa smażona z cebulą i ziemniakami (2)

Cześć =) Gdy mamy ochotę na szybki i pożywny posiłek, bez większego wkładu czasu i pracy w przygotowanie, świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie kiełbasy usmażonej z ziemniakami i cebulą.
Smażona kiełbasa z cebulą to bardzo popularny i szybki posiłek. Miękka, skarmelizowana cebula bardzo dobrze pasuje do wyrazistej w smaku, wędzonej kiełbasy. Takie proste danie może być prawdziwym rarytasem, jeśli uda nam się zdobyć swojską kiełbasę wyrabianą tradycyjnym sposobem. W tej wersji jest to kiełbasa śląska.
Do tego szybko przesmażone plasterki ziemniaków i obiad gotowy w 15 minut.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiego obiadu, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (na 4 porcje):
- oliwa lub olej do smażenia
- 3-4 cebule
- 4 wędzone kiełbasy
- kilka ziemniaków

Sposób wykonania:
1) Cebulę kroimy na średnie, najlepiej podłużne kawałki, po czym smażymy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż będzie miękka i złocista.
2) Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i smażymy, aż będą miękkie. W tej wersji ziemniaki zostały ugotowane na parze w parowarze (można ugotować w wodzie, w garnku), wystudzone, obrane ze skóry, pokrojone w plastry i podsmażone na patelni.
3) Na talerze wykładamy po dużej garści listków roszponki oraz po kilka cząstek mandarynki.
4) Kiełbaski przyprawiamy ulubionymi przyprawami, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz, po czym smażymy z obu stron po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie przysmażone. W tym przypadku kiełbaski grillowałem na patelni grillowej.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...