środa, 7 grudnia 2016

Kapuśniak listopadowo - urodzinowy (3)

Cześć =) Kapuśniak, to dla mnie zupa wyjątkowa. Po pierwsze dlatego, że jest to zupa klasycznie jesienno - zimowa. Po drugie, jest to zupa, którą oczywiście gotuję regularnie co jakiś czas, ale tradycyjnie, co roku, gotuję ją w swoje urodziny. I tak też było ostatnim razem, w listopadzie.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kapuśniaku w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


   Potrzebne będą:
- 300-400 g kiszonej kapusty
- kawałek żeberka
- 300 g wędzonego boczku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- kawałek pora
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula

Sposób wykonania:
1) Żeberko zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy przez ok. 30 minut.
2) Marchewki, pietruszki i seler trzemy na tarce, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy. Cebulę siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy.
3) Warzywa (za wyjątkiem ziemniaków i cebuli) dodajemy do gotujących się żeberek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy kolejne 30 minut.
4) W międzyczasie kroimy w kostkę boczek oraz cebulę i podsmażamy je, a następnie wraz z kiszoną kapustą dodajemy do zupy. Gotujemy całość około godziny.
5) Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...