poniedziałek, 28 listopada 2016

Kartoflanka na kaczce

Cześć =) Zupa ziemniaczana gotowana na rosole lub wywarze z kaczki ma niepowtarzalny smak i aromat. Na pewno trafi w gusta miłośników wyjątkowego smaku kaczki. Charakterystycznym elementem smakowym tej zupy jest też czosnek, użyty w dość pokaźnej ilości.
Dzisiejszą zupę można gotować na rosole z kaczki, albo na wywarze z kości, tłuszczu i pozostałości po pieczeniu kaczki lub po prostu dodając tłuszcz i resztki spod pieczenia kaczki do wody, w której gotują się warzywa =)


Potrzebne będą:
- 1 litr rosołu lub wywaru z kaczki
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka (można zastąpić dodatkowym ziemniakiem)
- 1 pietruszka (można zastąpić dodatkowym ziemniakiem)
- 6 ząbków czosnku
- listek laurowy i ziele angielskie
- 1 czubata łyżka majeranku
- sól i pieprz
- zielona pietruszka lub inna zielenina do dekoracji

Sposób wykonania:
1) Warzywa kroimy w małą kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
2) Gotujemy warzywa w rosole lub wywarze, z dodatkiem przypraw, około 30 minut.
3) Przed podaniem posypujemy indywidualne porcje zieloną pietruszką lub inną zieleniną.

Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

  1. Bardzo aromatyczna zupka! Podoba mi sie i chetnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zapach tej zupy, bardzo czosnkowy z dodatkiem charakterystycznej woni piecoznej kaczki jest niezapomniany i zdecydowanie polecam wyprobowanie przepisu :)
      Agnieszka

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...