czwartek, 10 listopada 2016

Gęsina na św. Marcina (2)

Cześć =) Dziś, z okazji podwójnego święta, czyli Święta Niepodległości oraz święta gęsiny,  Kasztanowa Kuchnia zaprasza na gęś, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się ambasadorem polskiej gęsiny. 
Gęś najlepsza jest jesienią, stąd hasło "gęsina na świętego Marcina", czyli na 11 listopada - Święto Niepodległości. Zapraszam także do zapoznania się z inicjatywą "kujawsko - pomorska gęsina na świętego Marcina", do której link znajduje się tutaj.
Gęś gości na tradycyjnych, polskich stołach od listopada, aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Gęsina jest najsmaczniejsza w listopadzie, czyli w miesiącu, w którym się urodziłem
Z okazji tej wspaniałej uroczystości Kasztanowa Kuchnia zaprasza do zapoznania się z naszymi wykonaniami gęsiny, na które przepisy znajdują się tutaj.
Zachęcam wszystkich do regularnego jedzenia gęsiny, ponieważ naprawdę warto!


Pieczona pierś z gęsi:


























Pieczone udka z gęsi:





Wątróbki z gęsi:




Półgęsek:



Smacznego =)

4 komentarze:

  1. Dania wybornie się prezentują : ) Uwielbiam polską, tradycyjną kuchnię i ubolewam, że gęsina tak rzadko gości na naszych stołach. Fakt, to dość tłuste mięso (choć zdrowe), jednak dobrze przyrządzone, odwdzięcza się wyrazistym i szlachetnym smakiem. Gęsinę można zrobić na setki różnych sposobów i nigdy się nie znudzi, nawet „zwykły” rosół zupełnie inaczej smakuje. Jeśli chodzi o drób, to prawdziwa arystokracja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęsina wraca do łask, co widać w sklepach - jest coraz bardziej dostępna w "zwykłych" marketach. Tłuszcz gęsi jest zdrowym tłuszczem, a jeśli zostanie z pieczenia gęsi - polecam go zostawić i używać normalnie do smażenia innych rzeczy, można nim także np. posmarować kanapki, tak jak smalcem. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Gęsinę jadłam z mango dzięki aplikacji kcalmar, ale kurdę zjadłabym w takim sosiku. Jednak bez niego lub tłuszczu jest za sucha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież ten tłuszcz jest właśnie najlepszy;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...