czwartek, 1 września 2016

Pieczona pierś z gęsi (7)

Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pieczona pierś z gęsi, którą zjadła Agnieszka, w maju 2014 r., podczas I Weekendu na Wyspie Młyńskiej, w bydgoskiej restauracji - "Stary Port 13". Jest to najlepsze wykonanie gęsi, jakie kiedykolwiek jedliśmy. Gęś podana w sosie śliwkowym, z kluskami i czerwoną kapustą.
Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża mięso i nadaję mu bogaty smak. Piekąc gęś w całości, notowane były przypadki wytopienia się nawet litra smalcu.
Mięso z gęsi jest czerwone i w smaku zbliżone do wołowiny, nie ma posmaku dziczyzny i jest mniej słodkawe niż kaczka.
W imieniu Kasztanowej Kuchni, ambasadora polskiej gęsiny, zachęcam wszystkich do przygotowania pieczonej piersi z gęsi w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!





Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...