czwartek, 22 września 2016

Filet z piersi kurczaka gotowany na parze (5)

Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego kurczaka, którego ugotowałem na parze w parowarze.
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Jedzenie przygotowywane w parowarze zachowuje witaminy i składniki mineralne. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów.
Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.
W tej wersji filet z piersi kurczaka podałem z kartoflami i fasolka szparagową żółtą i zieloną.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (na 2 porcje)
- 2 filety z piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- curry (opcjonalnie) 



Sposób wykonania:
1) Filety przyprawiamy.
2) Gotujemy całość w parowarze przez około 20 minut.






Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...