wtorek, 2 sierpnia 2016

Ziemniaki pieczone z cebulą i boczkiem

Cześć =) Ziemniaki zapiekane z cebulą i boczkiem mogą stanowić smakowitą przekąskę lub samoistny posiłek.
Bardzo dobrze sprawdzają się w towarzystwie orzeźwiających w smaku surówek lub sałatek,
w których skład wchodzą kiszone lub marynowane warzywa =)


Potrzebne będą:
- ziemniaki
- cebula pokrojona w cienkie plastry
- wędzony boczek pokrojony w cienki plastry
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
1) Ziemniaki myjemy do czystości, ale nie obieramy. Kroimy w plastry o grubości 1,5-2cm lub jeśli ziemniaki są mniejsze, to przekrawamy na połówki i ścinamy lekko na dole tak, aby połówka mogła stabilnie stać.
2) Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, posypujemy solą, pieprzem i ziołami, lekko skrapiamy oliwą i mieszamy dokładnie, aby wszystkie ziemniaki były jednolicie przyprawione.
3) Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
4) Na blachę do pieczenia kładziemy papier pergaminowy lub folię aluminiową, a następnie układamy kawałki ziemniaków.
5) Na każdy kawałek ziemniaka kładziemy plasterek cebuli i boczek, a na końcu przytwierdzamy to wykałaczką. Spięcie wykałaczką zapobiega zsuwaniu topiącego się boczku z ziemniaków.


6) Pieczemy ok 30 minut lub nieco dłużej, sprawdzając czy ziemniaki są już miękkie.



Smacznego =)
Agnieszka

7 komentarzy:

  1. Pewnie boczek po upieczeniu jest chrupiący <3
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, boczuś staje się idealnie chrupiący, a wytopiony tłuszcz nawilża ziemniaki :)
      Dziękuję za zaproszenie, bardzo apetyczny blog :) Pozdrawiam!
      Agnieszka

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta propozycja bardzo przypadła do mojego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swietnie :) Proste a smakowite. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...