niedziela, 17 lipca 2016

Steki z sarny (2)

Cześć =) Mięso stekowe z sarny jest niezwykle delikatne i potrzebuje zaledwie kilku minut na patelni lub grillu. Zazwyczaj na takie steki wykorzystuje się mięso z udźca sarny. Jego smak nie odbiega mocno od chudej wołowiny, ale można w nim wyczuć lekką nutę lasu. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na steki z sarny przyrządzone w najprostszy sposób, przyprawione tylko solą i pieprzem, usmażone na maśle =)



Potrzebne będą:
- steki z sarny, po 1-2 na porcję, zależnie od wielkości steków i apetytu gości
- masło klarowane lub zwykłe i oliwa, ok. 1 łyżeczka na 1 stek
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Tłuszcz do smażenia podgrzewamy na patelni do temperatury miedzy średnią a najwyższą.
2) Smażymy steki po ok. 5-6 minut z każdej strony, zakładając, że ich grubość wynosi ok. 2 cm. Dłużej jeśli grubsze, krócej jeśli cieńsze. Pod sam koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem.
3) Podajemy z ulubionymi dodatkami warzywnymi.


Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, chętnie bym skosztował dziczyzny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie zwlekaj, jak najszybciej się zaopatrz w odpowiednie mięso, zrób według tego przepisu i pojadaj ze smakiem! =)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...