sobota, 30 lipca 2016

Karkówka duszona z papryką, cebulą i kartoflami (3)

Cześć =) Karkówka z papryką, cebulą i kartoflami, to jedna z moich ulubionych potraw. Uwielbiam to połączenie, ponieważ bardzo mi ono smakuje.
Danie to jem bardzo często. Mam do niego duży sentyment - kojarzy mi się z początkami mojego gotowania.
Zachęcam do samodzielnego przygotowania tej potrawy, ponieważ naprawdę warto! =)


Potrzebne będą (dla 2 osób):
- 2 plastry karkówki (ok. 400g)
- 5-6 ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- marynata staropolska Kamis lub tymianek lub ostra papryka


Sposób wykonania:
1) Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
2) W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę w średnią kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
3) W rondlu rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy plastry karkówki z obu stron, po czym podlewamy delikatnie wodą.
4) Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
5) Po tym czasie do rondla dodajemy paprykę i cebulę. Dusimy kolejne 20 minut.
6) Następnie dodajemy ziemniaki i dusimy całość kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Smacznego =)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...