piątek, 29 lipca 2016

Filet z piersi kurczaka gotowany na parze (4)

Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego kurczaka, którego ugotowałem na parze w parowarze.
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Jedzenie przygotowywane w parowarze zachowuje witaminy i składniki mineralne. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów.
Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.
W tej wersji filet z piersi kurczaka podałem z kartoflami i fasolka szparagową oraz kilkoma smażonymi pieczarkami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!



 
Potrzebne będą (na 2 porcje)
- 2 filety z piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- ostra papryka

Sposób wykonania:
1) Filety przyprawiamy.
2) Gotujemy w parowarze: filety przez 20 minut, ziemniaki przez około 30 minut, fasolkę przez 15 minut.






Smacznego =)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...