środa, 22 czerwca 2016

Zupa jarzynowa (4)

Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić kolejną wersję zupy jarzynowej, tym razem według przepisu, który dostałem od mojej sąsiadki. Zupa wyszła fantastycznie i na pewno będę ją robił częściej.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej zupy, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- włoszczyzna (1-2 marchwie, 1 por, 1 pietruszka, pół selera)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- kilka pieczarek
- 200 g soczewicy czerwonej
- pomidory z puszki, albo 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa lub masło do podsmażenia
- około 2 litrów wody
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry w ziarnach (zmielonej lub utartej w moździerzu), tymianek, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, sól, pieprz

Sposób wykonania:
1) Warzywa obieramy i płuczemy.
2) Cebulę, czosnek i por kroimy w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w średnią kostkę. Pieczarki w plastry.
3) Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce, na dużych oczkach.
4) W większym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło lub oliwę, po czym dodajemy warzywa (bez ziemniaków) i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniamy, tylko szklimy).
5) Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa trochę zmiękną, po czym dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę i ziemniaki.
6) Po kolejnych 10-15 minutach gotowania dodajemy wszystkie przyprawy (po około pół łyżeczki) oraz pokrojone pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowym, po czym znów gotujemy przez kilka minut, aż wszystko będzie miękkie. Gdyby zupa była zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody i zagotować.
7) Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Już do talerza można dodać odrobinę kwaśnej śmietany.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...