piątek, 10 czerwca 2016

Steki z jelenia

Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa.
Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od tego, które zazwyczaj jadamy na codzień (choć ja na codzień jadam głownie dziczyznę).
Jego mocno czerwony (czy wręcz ciemny) kolor, to oznaka większej zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami dodatkowymi.
Dziś chciałbym przedstawić steki z jelenia (z udźca), podane na rozgrzanym kamieniu z lawy wulkanicznej, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, świeżej sałatki, żurawiny, ogórków kiszonych i sosu czosnkowego. Tak podanego jelenia zjadłem z okazji Dnia Dziecka, na który zaprosili mnie rodzice i ciotka Hanka, do poznańskiej restauracji "U myśliwych", którą serdecznie polecam.
Mięso z jelenia, to kwintesencja dziczyzny. Smakuje i pachnie knieją oraz wiatrem.
Do dziczyzny wyśmienicie pasuje również kasza, czerwona kapusta, buraczki, grzybki marynowane, oraz wiele innych dodatków, które zostaną zaprezentowane w naszych kolejnych przepisach, dotyczących, sarny, jelenia, dzika czy zająca.
Zapraszam wszystkich do przygotowania jelenia w taki sposób, ponieważ naprawdę warto! Darz bór!





Smacznego =)

1 komentarz:

  1. Niestety, dziczyzna to u nas mało doceniane mięso. Ci, którzy nigdy nie mieli z nim do czynienia, krzywią się na widok dań z dzika, sarny czy właśnie jelenia. Dla mnie to wręcz elitarny surowiec kulinarny  Dziczyzny nie dostaniemy w pierwszym lepszym sklepie, a jest znacznie zdrowsza od kurczaków faszerowanych antybiotykami i krów karmionych sztuczną paszą. Dlatego jak tylko mamy dostęp do pewnego źródła (czyt. znajomego myśliwego) to warto spróbować takiego mięska. Co do steków z jelenia, wyglądają obłędnie, a sposób podania robi wrażenie! Do tego różnorodne dodatki i zapach lasu w tle – takiej kuchni myśliwskiej nie można się oprzeć : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...