wtorek, 7 czerwca 2016

Kurczak po bałkańsku

Cześć =)  Zapraszamy do Kasztanowej Kuchni na kurczaka marynowanego i duszonego w sosie pinjur. Jest to sos popularny w krajach bałkańskich, w Bułgarii znany jako ljutenica, robiony z cebuli, papryki, bakłażana i pomidorów. Sos ten dostępny jest cały rok do kupienia gotowy w słoikach, a w okresie letnim, gdy natura obfituje w papryki i bakłażany, można przygotować go samemu. Mięsem wykorzystanym do przepisu są filety z udek, ponieważ mają konkretniejszy smak, ale można również użyć piersi. Połączenie żywego smaku sosu i czosnku z delikatnym mięsem kurczaka okazało się wyjątkowo smakowite =)


Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 8 filetów z udek kurczaka (ok. 700g), lub filety z piersi pokrojone na cieńsze kotlety
- sól i pieprz
- 4 ząbki czosnku
- ok. 1 szklanka sosu pinjur lub ljutenica
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- kilka gałązek świeżych ziół takich jak oregano, tymianek, rozmaryn
- bazylia lub inna świeża zielenina do dekoracji
- kilka łyżek rozkruszonego sera feta


Sposób wykonania:
1) Filety rozbijamy lekko, aby uzyskać płaską powierzchnię do smażenia.
2) Oprószamy mięso solą i pieprzem z obu stron.


3) Na każdy kawałek mięsa nakładamy nieco rozduszonego w prasce czosnku i po łyżce sosu.


4) Przekładamy mięso do miski i trzymamy w chłodnym miejscu ok. 2 godziny.


5) Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony, aby było lekko przyrumienione. Mięso smażymy w kilku turach.


6) Wszystkie usmażone kawałki mięsa przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy resztę sosu, świeże zioła, przykrywamy i dusimy 20 minut na niewielkim ogniu.
7) Przed podaniem dekorujemy drobno pokruszonym serem feta i bazylią.

Smacznego =)
Agnieszka

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ciekawie! Muszę przetestować przepis, pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, jestem pewna, że tak też smakuje. Zresztą co tu dużo mówić, kuchnia bałkańska jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kuchnia balkanska to sloneczne smakowitosci :)A ten sos okazal sie wyborny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...