piątek, 13 maja 2016

Zupa ogórkowa

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować jedną z moich wersji zupy ogórkowej.
Tradycyjna zupa ogórkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją na bazie aromatycznego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw.
Smak zupy zależy od tego, jakich ogórków kiszonych użyjemy. Wiadomo, że najlepsze są ogórki domowe. Ja, póki co, dopiero przymierzam się do rozpoczęcia kiszenia własnych ogórków, a do tego czasu korzystam z ogórków z warzywniaka lub z ogórków od babci Krysi (po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy).
Koniecznie zachowajcie sok z kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełniając jej smak i aromat.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy ogórkowej, ponieważ naprawdę warto!



 Potrzebne będą:
- 500-600 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- średni por
-1/3 selera
- pietruszka
- 600-700 g ogórków kiszonych
- 5-6  ziemniaków
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- liść laurowy


Sposób wykonania:
1) Mięso kroimy na kawałki, po 2-3 żeberka, a następnie zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. 
2) W międzyczasie obieramy warzywa, trzemy je na tarce i dodajemy do gotującego się mięsa, następnie gotujemy całość przez kolejne 40 minut.
3) Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy.
4) Ogórki obieramy ze skóry, trzemy na tarce, dodajemy wraz z sokiem do garnka i gotujemy całość przez kolejne 40 minut. 
5) Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
6) Ziemniaki gotujemy osobno i wkładamy do zupy lub podajemy bezpośrednio na talerzach z zupą. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Opcjonalnie możemy podać z kromką chleba.



Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...