niedziela, 15 maja 2016

Parówki w cieście francuskim

Cześć =) Parówki lub cienkie kiełbaski w cieście francuskim mogą być sympatyczną przekąską na niezobowiązujące przyjęcia, albo, z dodatkiem surówek, stanowić sycący posiłek. Postarajmy się kupić parówki ze 100% lub blisko 100% zawartością mięsa. Natomiast ciasto francuskie z jak najmniejszą ilością składników. Jeden kwadratowy płat ciasta francuskiego wystarczy na 6 sztuk =)



Potrzebne będą:
- 6 parówek lub cienkich kiełbasek
- 1 kwadrat ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania powierzchni
- opcjonalnie ulubione zioła

Sposób wykonania:
1) Rozmrażamy płat ciasta francuskiego i gdy będzie miękkie rozkładamy go na dużej desce lub na blacie.
2) Przekrawamy płat ciasta raz wzdłuż i dwa razy w poprzek, aby wyszło 6 prostokątów.
3) Na każdy prostokąt ciasta kładziemy parówkę i zwijamy w rulonik ściśle sklejając brzegi.
4) Ostrym nożem robimy nacięcia na wierzchu każdego zawijasa. Nacięcia powinny być głębokie, aż do mięsa.
5) Smarujemy wierzch każdego rulonika z parówką roztrzepanym jajkiem. Do jajka można dodać trochę ulubionych suszonych ziół.



6) Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 190 stopni C (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta).


Smacznego =)
Agnieszka

6 komentarzy:

  1. super, jak prosty a smaczny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie prostota jest tu tu dużą zaletą :) Smacznego i pozdrawiam,
      Agnieszka

      Usuń
  2. Wspaniałe danie i bardzo pięknie podane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i smacznego :) Pozdrawiam,
      Agnieszka

      Usuń
  3. Jeśli już proponuje się na blogu kulinarnym parówki w cieście francuskim, to wypadałoby ciasto zrobić samemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym co wypada lub nie wypada na blogu decyduje regulamin serwisu blogspot :) A ciasto francuskie, jak również parówki, oczywiście można zrobić samemu, lecz wtedy przestanie to być prostym i szybkim posiłkiem, na który zwykle liczą zjadacze pospolitych parówek :)
      Pozdrawiam,
      Agnieszka

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...