wtorek, 3 maja 2016

"Makaron" z cukinii

Cześć =) W ostatnich latach dużą popularność osiągnęły "makarony" z warzyw, będące zdrowszym zamiennikiem klasycznego makaronu z mąki. Przygotowanie ich jest bardzo proste: wystarczy pokroić warzywa na dowolne makaronowe kształty i ugotować w wodzie lub udusić na oliwie. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na "makaron" z cukinii, duszony z dodatkiem czosnku i tymianku na oliwie =)



Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- 3-4 nieduże cukinie, ok. 350g
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Cukinie kroimy na cienkie paski / wstążki. Najprościej będzie użyć do tego obieraczki do warzyw.

 
2) Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry.
3) W dużej przykrywanej patelni podgrzewamy na średnim ogniu oliwę, a następnie wrzucamy do niej czosnek i gałązki tymianku i smażymy, mieszając ok. minuty.


4) Dodajemy cukinię i mieszamy zawartość dokładnie, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnie i dusimy do miękkości, ok. 7-8 minut.
5) Na końcu przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
6) Podajemy jako samodzielny dodatek do potraw, lub jakimkolwiek sosem, który lubimy używać do klasycznego makaronu.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...