niedziela, 15 maja 2016

Kurczak z warzywami w sosie meksykańskim

Cześć =) Filet z piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi smakami.
Dziś zapraszam na kurczaka z warzywami w sosie meksykańskim, z ryżem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- por
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- torebka ryżu (ryż oczywiście można podać osobno, ale w tym przypadku dodałem go do potrawy)
- słoik sosu meksykańskiego

Sposób wykonania:
1) Kurczaka, cukinie i papryki kroimy na średnie kawałki. Por w plastry.




2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, po czym dodajemy wszystkie produkty, a następnie dodajemy sól i pieprz.
3) Całość smażymy przez około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
4) Dodajemy sos, po czym zagotowujemy jeszcze przez 5 minut.


5) Na końcu dodajemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...