środa, 18 maja 2016

Galaretka drobiowa (2)

Cześć =) Dziś zapraszam wszystkich na galaretkę drobiową. To świetny pomysł na kolację, śniadanie, czy przyjęciową przekąskę.
Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niespecjalnie kaloryczna. Ładnie podana może być ozdobą stołu na przyjęciu. Bardzo lubię galaretkę drobiową i robię ja bardzo często.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania galaretki drobiowej, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą:
- 1 litr rosołu drobiowego
- ugotowana pierś kurczaka z rosołu
- 1 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu (20 g)
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1 ugotowana marchew z rosołu
- sól, pieprz
- opcjonalnie ugotowane jajko na twardo

Sposób wykonania:
1) Rosół przecedzamy przez bardzo gęste sito, zagotowujemy i wyłączamy. Wsypujemy suchą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.
2) Dno pojemniczków lub małych salaterek wykładamy niewielkimi porcjami ugotowanej i pokrojonej marchewki i groszku (możemy również dodać cząstki ugotowanych na twardo jajek). 3) 3) Całość przykrywamy podzielonym mięsem kurczaka. 
4) Zalewamy wszystko przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.


Smacznego =)

2 komentarze:

  1. aby galaretka była absolutnie krystaliczna ja dodaję podczas gotowania białko kurze. Faktycznie jest tak, że białko działa jak filtr absolutny :D
    Pozdrwiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za świetną radę! Na pewno wykorzystam. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...