wtorek, 17 maja 2016

Caprese di bufala

Cześć =) Sałatka caprese, to jedno z najprostszych, a zarazem najwyśmienitszych połączeń smakowych w kulinarnym świecie. Delikatny, mleczny smak sera, słodko-kwaśny pomidor i aromatyczna bazylia tworzą niezrównaną sobie smakową harmonię.
Zwykle do caprese używana jest powszechnie dostępna mozzarella produkowana z mleka krowiego. O ile już "zwykłej" mozzarelli nic nie brakuje do smakowej doskonałości, o tyle jeszcze wyborniejszym rajem dla podniebienia jest mozzarella produkowana z mleka bawolic, mozzarella di bufala. Posiada ona bardziej kremową, delikatną i miękką konsystencję, a w smaku nieco przypomina połączenie lekkiego jogurtu i bitej śmietany.
Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na sałatkę caprese wykonaną z bawolej mozzarelli oraz pomidora malinowego odmiany "bawole serce" =)
Wykonanie jest bardzo proste: plastry sera i pomidora przekładamy z listkami bazylii. Można skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym oraz lekko posypać solą i pieprzem =)



 
 
Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...