wtorek, 26 kwietnia 2016

Rosół drobiowy (18) z grzybkiem

Cześć =) Ponieważ tradycyjny rosół to smak, który nigdy się nie znudzi, Kasztanowa Kuchnia zaprasza ponownie na tą rozgrzewającą zupę. W dzisiejszej wersji do rosołu zostało dodane kilka suszonych podgrzybków, których smak wzbogaca esencjonalność wywaru =)


Potrzebne będą:
- 2,5 litra wody
- 4-5 udek z kurczaka (lub inne części)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- kawałek selera
- 4-5 suszonych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
- opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- sól
- kurkuma
- zielona pietruszka do posypania

Sposób wykonania:
1) Wkładamy części kurczaka i warzywa do dużego garnka, dodajemy grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
2) Zmniejszamy aż do minimum i gotujemy rosół ok. 2 godziny.
3) Doprawiamy solą i dodajemy małą ilość kurkumy, na czubku łyżeczki.
4) Wyjmujemy wszystkie warzywa i, w razie potrzeby, odcedzamy rosół z pozostałych farfocli.
4) Podajemy rosół z dowolnym makaronem posypany natką pietruszki, udekorowany marchewką, albo jako czysty bulion do picia.


Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

  1. o qrcze, grzybki w rosole to dla mnie chyba za wiele, jednak chyba tradycjonalistka jestem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybki tutaj pelnia role przyprawy. Praktycznie nie zmieniaja smaku, jedynie wzbogacaja jego glebie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...