środa, 2 marca 2016

Sałatka z jajkiem i mozzarellą

Cześć =) Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw, to dawka różnorodnych witamin i mikroelementów niezbędnych dla zdrowia, a jednocześnie wielosmakowa uczta dla podniebienia. Bazą są liście sałaty, na przykład kolorowa mieszanka młodych listków, albo porwane lub pokrojone liście sałaty masłowej, rzymskiej, dębowej, czy nawet lodowej. Wykładamy sałatę na indywidualne talerze, a na wierzch dodajemy inne warzywa, według upodobań. Aby taka sałatka stała się sycącym, pełnowartościowym posiłkiem, warzyw musi być dużo oraz potrzebny będzie dodatek białkowy. Tym razem jest nim jajko i ser mozzarella =)


Potrzebne będą:
- sałata masłowa
- półplastry pomidora
- ser mozzarella pokrojony w kostkę
- bazylia
- jajko na twardo
- dowolny sos sałatkowy
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie szczypior lub kiełki do dekoracji

Sposób wykonania:
1) Wykładamy sałatę jako dolną warstwę na indywidualne talerze / miski.
2) Na to układamy pozostałe składniki i polewamy sosem.

Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...