niedziela, 13 marca 2016

Filety z piersi kurczaka z nadzieniem szpinakowo-serowym

Cześć =) Filety z piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi smakami.
Dziś zapraszam na smażone filety z piersi z kurczaka z nadzieniem szpinakowo-serowym, podane z tłuczonymi ziemniakami, z dodatkiem masła, śmietany i szczypiorku oraz surówki z pomidora i szczypiorku.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- paczka mrożonego szpinaku
- sól i pieprz
- 250g sera śmietankowego
- 1 szklanka startego żółtego sera lub mozzarelli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 3 jajka
- mąka, bułka tarta
- 1/4 szklanki oleju

Sposób wykonania:
1) Szpinak rozmrażamy i odcedzamy.
2) Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szpinak, szczyptę soli i pieprzu, po czym podsmażamy przez około 3 minuty i zdejmujemy z ognia.


3) Szpinak przekładamy do miski, dodajemy sery, czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.



4) Filety z piersi kurczaka kroimy na pół, a następnie wykrawamy wewnątrz nich kieszeń, po czym nadziewamy farszem szpinakowo-serowym.


5) Panierujemy w mące, jajkach i bułce tartej.





6) Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju po około 5-6  minut z każdej strony.

 
7) Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Inspiracja do tego wpisu pochodzi stąd.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...