czwartek, 3 marca 2016

Caponata

Cześć =) Caponata, to włoska potrawka lub sos z pomidorów, bakłażana, oliwek i kaparów w rolach głównych.  Może być spożywana samodzielnie, np. jako przekąska z pieczywem lub zapiekana na tostach z bagietki. Caponata również świetnie nadaje się jako sos do makaronu, sama lub z dowolnym dodatkiem mięsnym. Jej winny smak dobrze komponuje się z mięsem z kurczaka lub ryby. 


Potrzebne będą:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 bakłażan (ok. 400-500g), pokrojony w kostkę ok. 1cm
- 1 cebula jak najdrobniej posiekana
- 2-3 ząbki czosnku rozdrobnione w prasce
- 500 g krojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 czubate łyżki oliwek przekrojonych wzdłuż na pół
- 2-3 łyżeczki kaparów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki siekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
- sól i pieprz
- do dekoracji starty lub cienko skrawany parmezan i świeża zielenina

Sposób  wykonania:
1) Rozgrzewamy oliwę na dużej przykrywanej patelni i podsmażamy bakłażana na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.
2) Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy mieszając ok. 1 minutę.
3) Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 15 minut.
4) Dodajemy  pieprz, oliwki, kapary i pietruszkę i gotujemy mieszając jeszcze kilka minut.
5) Na końcu próbujemy smak i dodajemy sól, której ilość będzie zależała w pewnym stopniu od słoności oliwek i kaparów.
6) Po wyłączeniu gazu dodajemy świeżą bazylię, a jeśli używamy suszonej, to należy ją dodać w tym samym czasie co pietruszkę.
7) Podajemy jako samodzielną potrawę lub jako sos do makaronu.

Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...