niedziela, 21 lutego 2016

Zupa grzybowo-szpinakowa z kurczakiem

Cześć =) Gęsta zupa z mięsem, jest bardzo pożywna i wystarczy za pełnowartościowy posiłek, pełen różnorodnych witamin i mikroelementów, ze zdrowym dodatkiem białkowym pochodzącym z chudego mięsa. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na zupę grzybowo-szpinakową z kurczakiem. W wersji bezmięsnej kurczaka można zastąpić podobną ilością ugotowanej fasoli (np. jaś) lub bobu. Jako grzybów można użyć dowolnej kompozycji pieczarek lub grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych =)


Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- 3 szklanki wywaru jarzynowego lub rosołu
- 300g pokrojonych pieczarek lub innych grzybów, może być mieszanka, może być mrożonka
- ok. 200g mięsa z kurczaka (np. filet z udka lub piersi)
- 1-2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1/4 szklanki suchego ryżu
- sól i pieprz (do smaku)
- ziele angielskie, listek laurowy i majeranek (troszkę)
- ok. 150g świeżego młodego szpinaku
- opcjonalnie: oliwa, ser, jajko do dekoracji i wzbogacenia na końcu

Sposób wykonania:
1) W średnim garnku podgrzewamy wywar i wrzucamy grzyby i gotujemy 5 minut.
2) Kurczaka, marchewkę i ziemniaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka, po czym dodajemy czosnek, ryż i przyprawy. Gotujemy 15-20 minut. Jeśli zamiast kurczaka chcemy użyć ugotowaną fasolę, dodajemy ją na samym końcu, ze szpinakiem.
3) Szpinak wykładamy na dużą deskę i z grubsza kroimy trochę drobniej. Dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy kilka minut, aż szpinak zmaleje i prawie zniknie w zupie.
4) Celem wzbogacenia zupy indywidualne porcje w miskach można udekorować jajkiem i pokruszonym serem pleśniowym. lub skropić oliwą z oliwek.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...