niedziela, 21 lutego 2016

Lane kluski

Cześć =) Lane kluski, to bardzo tani, prosty i szybki do wykonania dodatek do wielu zup, ale mogą stanowić też osobną potrawę.
Wielką zaletą lanych klusek, jest ich prostota. Nie wymagają one większych umiejętności, a w przypadku braku makaronu - stanowią dla niego smaczną, a przede wszystkim szybką do wykonania alternatywę.


Potrzebne będą (na 4 talerze zupy):
- 2 jajka
- 4 czubate łyżeczki mąki
- szczypta soli

Sposób wykonania:
1) Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je.
2) Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Mąkę najlepiej wsypywać sukcesywnie. Ciasto powinno być dość gęste.




3) Następnie do gotującej się i osolonej wody wlewamy łyżeczką ciasto.
4) Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie, a później jeszcze przez 1 minutę.


5) Następnie przecedzamy i kluski są gotowe.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...