poniedziałek, 22 lutego 2016

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić przepis na gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami, autorstwa mojej dobrej koleżanki - Alicji =)
Gulasz, to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, ponieważ można go przygotować na mnóstwo sposobów i z każdego niemal mięsa.
Dziś zaprezentuję Wam prosty i pyszny gulasz, który doskonale sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Można go podać jako dodatek do rozmaitych kasz, klusek, ziemniaków czy makaronu, a nawet podać gościom po prostu w towarzystwie świeżej i chrupiącej bagietki.
Z podanych składników otrzymacie 5 sycących porcji gulaszu.


Potrzebne będą:
- ok. 80 dag mięsa wieprzowego - u mnie była to szynka i łopatka, możecie użyć także karkówki lub schabu
- ok. 50 dag młodych i świeżych lub mrożonych pieczarek
- 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
- 2 średnie cebule
- łyżka oliwy/dowolny olej do smażenia - byle jadalny ;)
- przyprawy, u mnie były to: świeżo zmielony kolorowy pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, oregano, majeranek, sól + szczypta kurkumy dla koloru. 

Sposób wykonania:
1) Zaczynamy od pokrojenia mięsa i cebuli. Ja potem wrzucam je na patelnię wraz z łyżką oliwy extra virgin, do tego mielę trochę pieprzu, dodaję trochę startego w palcach suszonego tymianku i szczyptę majeranku. Mieszam wszystko i pozwalam mięsu przejść przyprawami na czas, kiedy zajmuję się pozostałymi składnikami.
2) Pieczarki staram się kupować zawsze młodziutkie i jasne - takie jak na zdjęciu. Takie pieczarki nie wymagają właściwie żadnego obierania, po prostu bardzo dokładnie je płuczę, osuszam na sicie i odcinam dłuższe ogonki. Następnie kroję je w plasterki. Jeśli nie uda Wam się kupić młodziutkich pieczarek, polecam użycie mrożonych, pakowanych już po pokrojeniu w plasterki. Pieczarki starsze, które w środku ściemniały, nie będą miały po prostu żadnego aromatu.


3) Paprykę myjemy i kroimy na kawałki, usuwając oczywiście gniazdo nasienne ze środka.
4) Wracam do mięsa - dodaję do niego łyżkę oleju i przesmażam w patelni na dużym ogniu, aż mięso i cebula dobrze się zrumienią. Następnie przerzucam je do dużego rondla, w którym przygotowuję całą potrawę i zaczynam dusić mięso, dodając potrzebną do tego ilość wody. WAŻNE! Po przesmażeniu mięsa, czy każdego innego składnika, patelnię zalewam niewielką ilością wody i zlewam cały ten płyn z mięsnym/warzywnym smakiem do rondla z całą potrawą. Ten prosty trick stosuje także jeden z moich ulubionych kucharzy - Karol Okrasa :)
5) Pieczarki odparowuję najpierw na patelni ze szczyptą soli, a następnie przesmażam na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu wydobywa się z nich więcej smaku i aromatu. Wrzucam je do rondla z duszącym się mięsem.
6) Doprawiam gulasz słodką i ostrą papryką.
7) Paprykę przesmażam również do lekkiego zarumienienia, ale odkładam ją w miseczce, ponieważ wrzucona do potrawy wcześniej zupełnie by się rozpadła. Paprykę dodajemy dopiero wówczas, gdy mięso jest już miękkie, razem z nią doprawiamy mięso ostatecznie, dorzucamy zioła - tymianek i oregano, a także mielimy jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Solimy i dorzucamy szczyptę kurkumy dla koloru.
8) Kiedy papryka zmięknie, nasz gulasz jest już gotowy.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...