sobota, 9 stycznia 2016

Ziemniaki pieczone z ziołami

Cześć =) Bardzo lubię ziemniaki i przygotowuję je na różne sposoby bardzo często.
Dziś zapraszam na pieczone ziemniaki z ziołami. Krótko obgotowane w wodzie, natarte aromatycznymi ziołami, które zapewniają im złocisty kolor.
Takie ziemniaki idealnie pasują do wszelkich dań mięsnych, rybnych, jajek sadzonych lub też do podania samodzielnie, bądź z ulubionymi warzywami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych ziemniaków z ziołami w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 4-5 dużych ziemniaków (lub większa ilość małych)
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- sproszkowana słodka papryka
- sproszkowana ostra papryka

Sposób wykonania:
1) Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki, po czym wkładamy do garnka z osoloną, zimną wodą.
2) Gotujemy do momentu, aż woda zawrze, a następnie ziemniaki odcedzamy.
3) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy na nim ziemniaki, które skrapiamy oliwą, doprawiamy solą morską, świeżo zielonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w przyprawach.
4) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45 minut.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...