niedziela, 17 stycznia 2016

Łosoś na parze

Cześć =) Łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni, która gościła na naszym blogu już wiele razy.
Dziś chciałbym przedstawić łososia ugotowanego, wraz z warzywami, na parze w parowarze, w towarzystwie sosu na bazie jogurtu greckiego, czosnku i koperku. Orzeźwiający smak tego sosu wspaniale łączy się ze smakiem łososia.
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wodzie. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów z produktów, która przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie jest bardzo duża.
Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania łososia w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!




Potrzebne będą (na 2 porcje):
- około 400g filetu z łososia
- kilka ziemniaków
- kilka marchewek
- sól, pieprz
- ulubione zioła (tu użyta mieszanka to pietruszka, rozmaryn, czosnek i cytryna)
- na sos: jogurt typu greckiego, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, koperek


Sposób wykonania:
1) Filet z łososia dzielimy na 2 mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
2) Ziemniaki i marchewki obieramy.


3) Rybę i warzywa umieszczamy w parowarze, a następnie parujemy przez około 20 minut.



video

4) Jogurt grecki wlewamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku startego w prasce, sól, pieprz i koperek, po czym wszystko dokładnie mieszamy.


Smacznego =)

2 komentarze:

  1. Pysznie! Mam parowar i bardzo lubię potrawy z parowaru, mają zupełnie inny smak:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...