sobota, 16 stycznia 2016

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Cześć =) Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw to dawka różnorodnych witamin i mikroelementów niezbędnych dla zdrowia, a jednocześnie wielosmakowa uczta dla podniebienia. Bazą są liście sałaty, na przykład kolorowa mieszanka młodych listków, albo porwane lub pokrojone liście sałaty masłowej, rzymskiej, dębowej, czy nawet lodowej. Wykładamy sałatę na indywidualne talerze, a na wierzch dodajemy inne warzywa, według upodobań. Aby taka sałatka stała się sycącym, pełnowartościowym posiłkiem warzyw musi być dużo oraz potrzebny będzie dodatek białkowy. Tym razem jest nim jajko i tuńczyk =)


Potrzebne będą:
- kolorowy mix sałat
- plastry rzodkiewki
- tuńczyk z puszki w dużych kawałkach
- szczypior
- jajko na twardo
- pomidorki
- trochę startego parmezanu
- sos jogurtowy z majonezem, keczupem i ostrą papryką
- świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:
1) Wykładamy sałatę jako dolną warstwę na indywidualne talerze / miski.
2) Na to układamy pozostałe składniki i polewamy sosem.

Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...