niedziela, 24 stycznia 2016

Kluski ziemniaczane (3)

Cześć =) Dziś kolejna wersja tradycyjnej potrawy polskiej, a przede wszystkim kujawskiej, czyli klusek ziemniaczanych. Jest to świetne danie na jesienne chłody.
Kluski ziemniaczane na Kujawach podaje się ze skwarkami, białym serem i podsmażaną kiszoną kapustą.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania klusek ziemniaczanych, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka soli
- boczek wieprzowy
- cebula
- 30-40 dg kapusty kiszonej
- biały ser

Sposób wykonania:
1) Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.



2) Starte ziemniaki odcisnąć z soku (np. przez drobne sitko).


3) Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałość z dna dodać do utartych ziemniaków.


4) Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Powinno mieć taką konsystencję, żeby odchodziło od łyżki po jej potrząśnięciu.



5) W garnku zagotować osoloną wodę (z dodatkiem łyżki oliwy) i łyżką lub łyżeczką kłaść kluski.
6) Kluski gotować kilka minut (około 4 minut) od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
7) Boczek pokroić w kostkę, a następnie usmażyć go na skwarki.



8) Kapustę kiszoną i cebulę posiekać i podsmażyć całość, aż do zarumienienia się kapusty.



9) Biały ser kroimy w kostkę.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...