Potrzebne będą:
- 1 nieduża kapusta
- 600g mielonej wołowiny, nie za tłustej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 czubata łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku rozgniecione w prasce
- 1 mała cebula bardzo drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonej papryki, najlepiej wędzonej
- sól i pieprz
- 1 szklanka sosu pomidorowego, bądź przecieru z przyprawami
Sposób wykonania:
1) Kapustę sparzamy w garnku i oddzielamy 10 ładnych liści na gołąbki.
2) Mięso mieszamy w misce z ryżem i przyprawami.
3) Dzielimy mięso na 10 kulek, które zawijamy w liście kapusty formując zgrabne gołąbeczki.
5) Na to układamy gołąbki i na koniec polewamy resztą sosu pomidorowego.
Smacznego =)
Agnieszka
ciekawe jak smakuje wołowina w kapuście
OdpowiedzUsuń----------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Proponuję wykorzystać ten przepis, zrobić i przekonać się =)
Usuń