poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa pomidorowa (15) z ryżem

Cześć =) Zupa pomidorowa, to ulubiona zupa Kasztanowej Kuchni. Dziś zapraszamy ponownie na tradycyjną, polską pomidorówkę z ryżem =)
Ta wersja zupy w ogólnym zarysie oparta jest na recepturze Maćka z wcześniejszych przepisów pomidorówki na blogu, która sprawdza się znakomicie, oddając klasyczny smak pomidorówki, pamiętany z czasów dzieciństwa. A sama zupa, bez ryżu, bardzo dobrze smakuje również w wersji pitnej, jako domowy "gorący kubek", sycący i rozgrzewający w zimnej porze roku, wyśmienity dodatek do kanapek i sałatek =)


Potrzebne będą (na 6-8 porcji)
- żeberka wieprzowe (ok. 3-4 kostki)
- 2 litry wody
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- karton przetartych pomidorów, 750mL
- przyprawy: sól i pieprz, opcjonalnie: ziele angielskie, listek laurowy, czosnek
- słodka śmietana 30%, ok. 250mL
- ugotowany osobno ryż (ok. 2 szklanki)
- świeża zielenina do dekoracji



Sposób wykonania:
1) Żeberka zalewamy w garnku zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20-30 minut.
2) Wkładamy do garnka warzywa w całości i gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut.


3) Dodajemy pomidory i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 40 minut.


4) Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną.
5) Podajemy z osobno ugotowanym ryżem i świeżą zieleniną.



Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...