niedziela, 8 listopada 2015

Zupa krem z brokułów

Cześć =) Brokułowa zupa-krem może stanowić elegancką, choć prostą, przystawkę, lub być samoistnym posiłkiem, jeśli dodamy do niej jajko, ser, grzanki =)


Potrzebne będą (na ok. 5 porcji):
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona drobno
- 2-3 ząbki czosnku rozdrobnione w prasce
- 2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
- 500g brokułów świeżych lub mrożonych
- sól i pieprz
- przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
- 1 litr wody
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- wędzona papryka w proszku
- starty twardy ser
- opcjonalnie jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:
1) Na dnie garnka rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę z czosnkiem do momentu, gdy zacznie bardzo lekko się rumienić.
2) Dodajemy ziemniaki oraz brokuły, jeśli świeże to pokrojone na mniejsze części, lub mrożone z paczki.
3) Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, po czym przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut).
4) Na samym końcu dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz.
5) Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na krem.
6) Przed podaniem jeszcze raz zagotowujemy by była gorąca, a indywidualne porcje w miskach posypujemy wędzoną papryką, tartym serem i świeżo mielonym pieprzem. Można podać z jajkiem na twardo.

Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

  1. Często robię tę zupę lecz bez jajka. Myślę, że będzie pasować i następnym razem zrobię w tej konfiguracji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez pierwszy raz z jajkiem i pasuje wybornie, naprawde polecam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...