niedziela, 22 listopada 2015

Pieczona polędwica z dorsza

Cześć =) Dziś mam dla Was pomysł na szybką rybę - pieczoną polędwicę z dorsza.
Podobno statystyczny Polak zjada rocznie mniej niż 12 kg ryb i owoców morza (w porównaniu do 39 kg wieprzowiny). Jeśli i w Waszej diecie więcej jest wieprzowiny niż ryb, zachęcam do zmiany przyzwyczajeń i polecam na dobry początek tego wspaniałego dorsza.



Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- 400-500g polędwicy z dorsza podzielonej na kawałki
- pieprz, sól
- oliwa

Sposób wykonania:
1) Dno naczynia żaroodpornego spryskujemy obficie oliwą.
2) W naczyniu układamy dorsza, ponownie spryskujemy obficie oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st C i pieczemy około 15-20 minut, aby ryba pozostała soczysta.
4) Podajemy z ulubionymi dodatkami. W tej wersji dorsza podałem z surówką z kiszonej kapusty i frytkami, czyli w klasycznej wersji nadmorskiej.



Smacznego =)

3 komentarze:

  1. Ten przepis na rybę był do kitu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry przepis! Zmodyfikowałam go dodając zamiast soli przyprawę do ryb Kamis'a, a między porcje ryby włożyłam paski czerwonej papryki. Wyszło rewelacyjnie! Naczynia żaroodpornego nie przykrywałam. Piekłam bez termoobiegu. Barbara

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...