środa, 11 listopada 2015

Gęsina na św. Marcina

Cześć =) Dziś, z okazji Święta Niepodległości, zapraszamy na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się ambasadorem polskiej gęsiny. 
Gęś najlepsza jest jesienią, stąd hasło "gęsina na świętego Marcina", czyli na 11 listopada - Święto Niepodległości. 
Gęś gości na tradycyjnych, polskich stołach od listopada, aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Gęsina jest najsmaczniejsza w listopadzie, czyli w miesiącu, w którym się urodziłem, udka z gęsi, które dziś przedstawiam, Kasztanowa Kuchnia zjadła w czeskiej restauracji "Pysna Chalupa", która mieści się na Starym Rynku w Poznaniu. Natomiast mój przepis na pieczone udka z gęsi znajduje się tutaj.
Zachęcam wszystkich do regularnego jedzenia gęsiny, ponieważ naprawdę warto!
Zapraszam także do zapoznania się z krótką fotorelacją z Święta Niepodległości, która znajduje się tutaj oraz filmami, które znajdują się tutaj.



video


A oto pieczona pierś z gęsi w wykonaniu Agnieszki, na którą przepis znajduje się tutaj:


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...